Project Engineer
Een Project Engineer is van A tot Z betrokken bij een project. Dat houdt in dat de Project Engineer zich bezighoudt met de voorbereidingen, maar ook met organiseren en plannen. Zodra het project opgestart is, helpt de Project Engineer ook bij de uitvoering. Als het project is opgeleverd, neemt de Project Engineer meestal ook de evaluatie voor zijn rekening.
De verschillen tussen een Project Engineer en een Projectmanager
Hoewel deze functies absoluut een aantal overeenkomsten vertonen, verschillen ze op een aantal fronten ook wezenlijk met elkaar. Waar de Project Engineer vooral on-site de verbinding maakt tussen de Projectmanager en de technische disciplines van een project, is de Project Manager meer aan de achterkant van een project bezig. Deze project professional zorgt ervoor dat de resultaten van de technische werkzaamheden overeenkomen met de uiteindelijke doelstellingen. De Projectmanager is daardoor over het algemeen ook meer bezig met leidinggeven en de communicatie richting stakeholders en andere betrokkenen.
Wat doet een Project Engineer?
Als Project Engineer speel jij in elke projectfase een onmisbare rol. Jij focust je op de technische kant van projecten. Om te zorgen dat het project soepel verloopt, los jij technische problemen op en controleer je de veiligheid en kwaliteit.
Tijdens de voorbereiding houd jij je bezig met het projectontwerp. Je onderzoekt of dit geen fouten bevat. Mocht dit toch het geval zijn, dan los je deze zo snel mogelijk op.
Vervolgens bewaak je de uitvoering door te kijken of alle technici veilig en goed werken. Ook is het mogelijk dat jij (deels) nadenkt over de financiële projectkant. Bijvoorbeeld voor beslissingen over het materiaalbudget.
Na afronding van de werkzaamheden controleer je of het resultaat overeenkomt met de projecteisen. Is de oplevering achter de rug, dan beoordeel jij hoe de technische projectkant is verlopen. Eventueel kaart je verbeteringen aan voor een volgend project.
Wat voor werk je verder zoal doet, verschilt per project. Vaak heb je als Project Engineer in elk geval de volgende taken:
- Leidinggeven aan het projectteam;
- Rapporteren aan projectmanagers;
- Evalueren van de werkvoorbereiding;
- Plannen van werkzaamheden en uitvoeren van studies;
- Coördineren van (deel)projecten;
- Adviseren over het toepassen van technische ontwikkelingen;
- Uitvoeren van (eind)inspecties, zoals Mechanical Completion, en het maken van punch lists;
- Optreden als schakel tussen de projectmanager en technische disciplines;
- Technische ontwerpen bestuderen en waar nodig aanpassen;
- Meebepalen van het budget;
- De voortgang van het project in de gaten houden en eventuele technische problemen oplossen;
- Technische documentatie verzorgen;
- Resultaat testen en het project evalueren.
Opleiding
Als je project engineer wilt worden, kun je het best een technische hbo- of wo-opleiding volgen. Bijvoorbeeld Engineering (hbo) of Werktuigbouwkunde (hbo, wo). Vervolgens kun je je specialiseren op het gebied van projecten, bijvoorbeeld door een cursus te volgen. Hiermee vergroot je je baankansen. Een voorbeeld van een geschikte cursus is de postbachelor Projectmanagement voor Engineers. Je hebt voor deze functie vaak ook al wat werkervaring nodig in de branche waarin je aan de slag wilt. De precieze functie-eisen verschillen echter per werkgever, dus lees deze goed door als je gaat solliciteren.
En verder? Uiteraard heb je als project engineer veel technisch inzicht nodig, maar daarmee ben je er nog niet. Het is in deze functie bijvoorbeeld heel belangrijk dat je communicatief sterk bent. Je werkt namelijk veel samen met de projectmanager en uitvoerend personeel, en hebt daarnaast regelmatig contact met de opdrachtgever en andere externe partijen. Beschik je ook nog eens over financieel inzicht en een analytisch denkvermogen? Dan heb je de belangrijkste competenties voor deze functie in huis.
Carrièremogelijkheden
Binnen Arts Construction B.V. kun je als technisch onderlegde professional alle kanten op. Zo kun je aan de slag als Project Engineer Utility Systemen, Project Engineer Automotive, en ook wat betreft branches heb je het voor het kiezen: Food & Pharma, Production & Manufacturing, Engineering & Design…de manieren om (door) te groeien in dit vakgebied zijn talrijk.
Neem contact met ons op
Heb je een vraagstuk? neem contact met ons op!
Al onze collega’s staan klaar om jouw vragen te beantwoorden en ambities waar te maken!
Neem contact op